ANARŞİSTLERİN HUKUKUNDA KAYBETMEK

Finansal piyasalar bugüne dek görmediği, bilmediği bir durumla karşı karşıya.  İntikam soğuk yenen bir yemektir, tadında günler yaşanıyor. Dışarıdan izlenildiğinde, heyecanlı bir Davut ve Golyat hikayesi gibi görünen bu durum, günümüzün sanal ve yalan piyasa dünyasına, bir ses, farklı bir hareket getirdi.

Finansal piyasalarda kimin eli kimin cebinde belli olmadığı için, kimin kazandığı, kimin kaybettiğini belirsiz bir savaş alanı, son günlerde borsa. Davut ile Golyat tarzı hikayeler ise, insanoğlunu her zaman cezbetmiştir. Güçlüyü yenen güçsüzler, zengine diz çöktüren fakirler, insanoğlunu hep motive etmiştir. Borsada yaşanan, küçük balıkların organize eylemlerinin, büyük balığı avlaması olarak okunan günümüz hikayesinin eylemcileri, bu sefer dijital anarşistler. Anarşistlerin hukukunda, kim kazanacak kim kaybedecek diye bekliyoruz ve izliyoruz.
Wall Street hisse senedi savaşında, hiçbir etik değeri bulunmayan hisse senedi alım satım işlemlerinde; her şeyin, hukuken doğru işlemesinin, ahlaklı olduğu anlamına gelmediğini, bir kere daha gördük. 

Dijital platform üzerinden; borsada piyasayı domine eden büyük yatırımcıların gücünü düşüren anarşistler; piyasadaki senaryoları yazıp küçük yatırımcıları bu senaryolarla zarara soktukları için, yıllarca bilenmişlerdi. Wall Street’teki piyasa kurucuları, belli ki amacı para kazanmak olmayan sadece büyük balıklara kaybettirmek üzere; bir oyuna giriştiler. Amaçları, piyasayı kuran ve oynayan büyük balıkların, paralarını değerlendirdikleri hedge fonlarına zarar ettirmekti. İşte bu noktada, zarar edecek olanların sadece Wall Street zenginleri olmayacağı, rahatlıkla söylenebilir. Çünkü finans piyasası o kadar birbirinin içinde erimiş ve o şekilde var olan bir ortam ki, emekli itfaiyecilerin fonları, hemşirelerin tatil fonları, öğrencilerin kredi fonları da bu zenginlerin zarar ettirilen fonlarının içinde. İşte şimdi emekçi çalışan kıt kanaat biriktirdiği fonları da, zarar etmiş oldu. 

Anarşistlerin hukuku, kurunun yanında, yaşı da yaktı. Bu eylemi gerçekleştiren eylemcilerden bunu bilenler olduğu da, muhakkak. Hal böyle olunca, eylemin amacı ve samimiyeti de muğlaklaşıyor ve burada bir ters manipülasyon olduğunu düşündürüyor, ki bu durumda piyasada kaybeden kaybedene bir durum oluşacak.